Header Pic Header Pic
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic  PfeilANASAYFA
Header Pic
Header Pic

600 bin dosyaya 1100 uzman E-posta Yazdır

Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Adnan Keskin, KOSGEB’in esnafı da destek kapsamına almasıyla birlikte KOSGEB desteklerinden yararlanmak isteyenlerin sayısının arttığını ancak uzman sayısının yetersiz kaldığını belirterek “600 bin dosya var. Oysa KOSGEB’in uzmanı 1100. Kredi desteğinde bulunanlara kim bilir kaç senede sıra gelir” dedi. Keskin, 11 bin işletmenin bulunduğu Ostim bölgesinde teşvik alan bir firma dahi bilmediğini belirterek, teşvik sistemini eleştirdi.

 

Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) ve İç Anadolu Genç İşadamları Federasyonu (İÇGİAF) tarafından Plaza Otel’de düzenlenen panelde, “Türkiye’nin Ekonomik Krizden Çıkış Yolları” tartışıldı.
Panelde ilk sözü alan ANGİAD Başkanı Abdullah Değer, kriz ortamında kendi ölçülerinde ikili ticari ilişkileri güçlendirmeye çalıştıklarını, güçbirliği şirketlerinin bulunduğunu, işletmeleri de kurumsallaşma ve markalaşma konusunda bilinçlendirme yoluna gidildiğini söyledi. Değer, “Krizden çıkış sinyali alındığını” da söyledi. Eski HDTM Müsteşar Yardımcısı Şevket Özügergin, küresel krizle ilgili önce makro bir değerlendirme yaptı ardından Türkiye’nin durumuna değindi. Özügergin, “Türkiye’nin artık fiyat istikrarı ya da büyüme seçeneklerinden birini tercih etmesi gerekiyor. Çünkü, yüzde 3.5’lik büyüme bize yetmiyor” diye konuştu. Eski KOSGEB Başkanı, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M.Tamer Müftüoğlu, krizden çıkış için uygulanması gereken yöntemleri anlatırken, Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Adnan Keskin, dünyada finans, Türkiye’de ise reel sektör krizi yaşandığını söyledi.

KOBİ’lerin krizi atlatabilmelerinde devlet desteğinin zorunluluğuna işaret eden Keskin, teşvik yasasını eleştirdi. 11 bin işletmenin olduğu Ostim’de teşvikten yararlanan bir tek firma bile bulunmadığını ifade eden Keskin, “Teşvik paketi kadük olmuştur. Oysa tüketim çekleri verilseydi, ekonomideki canlanma daha farklı olurdu” dedi.

KOBİ’LER KREDİLERDEN YARARLANAMIYOR

KOBİ’lerin kredilere erişimde zorlandığını, yoğun talepten dolayı KOSGEB’te sistemin kilitlendiğini anlatan Keskin, “KOSGEB, esnafa da kredi vermeye başlayınca aşırı bir talep oldu. 600 bin dosya var; buna karşılık 1100 uzman bulunuyor. Bu kadar az uzmanla bu kadar çok dosya kaç yılda incelenir artık siz hesap edin. Firmaların müracaatlarını değerlendirecek uzmanlar sayıca az” diye konuştu.
Kriz öncesinde Ostim’de bir dükkân kiralamak için hatırı sayılır bir kefil bulmak gerektiğini şimdi ise dükkânların boş olmasından dolayı sahiplerinin kiracı arar hale geldiğini vurgulayan Keskin, dış ticaret ataşeliklerindeki yetersizliklere dikkat çekti.



Header Pic
left unten
Copyright © OSİAD | Uzay Çağı Cad. No:12 06370 Ostim/ANKARA | Tel:+90.312 354 4747 - Faks: 354 47 52 | Web Barındırma ve İYS Geliştirme : Etik
right unten